Poolse gevaar nog even afgestoft

“Nederland maakt met de import van gastarbeiders dezelfde fouten als veertig jaar terug, zeggen Sadet Karabulut en Paul Ulenbelt.”

Volgens Sadet Karabulut en Paul Ulenbelt worden de huidige Poolse arbeiders dus met treinladingen ons land binnengereden. Klinkklare nonsens. We herhalen niets, aangezien de Polen hier op eigen gelegenheid komen. Er vindt helemaal geen “import” plaats. Sterker nog, onlangs berichtte het CBS dat de groei sterk afneemt. Misschien vandaar.

Met ingang van 1 mei 2007 zijn de tewerkstellingsvergunningen afgeschaft voor werknemers uit de Midden- en Oost-Europese landen. Een fout waarvan we de consequenties nog lang zullen voelen. Bij het debat in 2004 dat voorafging aan het openzetten van de grenzen beweerde de regering dat maximaal 10.000 werknemers uit Midden- en Oost-Europese landen naar Nederland zouden komen. Inmiddels werken er alleen al 15 (!) keer zoveel Polen in Nederland.

Volgens de SP werken er dus 150.000 Polen in Nederland. Waar halen ze dat getal vandaan? Van een SP ‘enquete’ misschien? Volgens het CBS werken er in Nederland momenteel 84.000 werknemers uit de Oost-Europese EU-landen. Daar zitten ook Polen bij.
In het debat in 2004 werden cijfers van het CPB gebruikt. De cijfers gingen over arbeidsimmigranten, mensen die langer dan 4 maanden in ons land zouden verblijven, en niet over tijdelijke werkers. Kijken we naar de cijfers ‘Allochtonen naar herkomstgroepering’, dan waren dat er in 2005 40.000 en in 2008 60.000. dat is nog niet eens een verdubbeling, laat staan 15x zoals de SP beweert. Het CBS meldde dit jaar een sterke afname in groei van zowel Poolse migranten, als tijdelijke werkers. Zoals ook voorspeld was. Misschien denkt de SP: nog snel even aan het Poolse Gevaar-belletje trekken voor het te laat is. Er vallen wellicht weer wat PVV’ers mee te paaien. Met 11 zetels in de peilingen en de afracht ‘regeling’ op de schp kunnen we van de SP de komende tijd meer van dit soort paniekacties verwachten.

Het gevaar van de “Poolse kindertjes”

De SP zet naast de volgens haar zuipende half-criminele Polen nu ook de “Poolse kindertjes” in als gevaar voor Nederland. Niet het een betere toekomst gunnen voor de kindertjes staat voorop, of hen een goede kans geven op inburgering, maar hun ‘gebreken’ waarmee ze onze scholen verzieken, die eerder al werden verziekt door andere allochtonen. Niet alleen pikken de Polen deze keer onze banen en die van onze kinderen in, maar nu, zeer tendensieus, ook de banen van onze WAO’ers en oudere werknemers.

De regering moet daarom in Europa voorstellen om artikel 3 van het EG-verdrag te wijzigen, zodat lidstaten beperkingen mogen opleggen aan het vrij verkeer van personen.

Een idee dat ons weer geld gaat kosten en volkomen zinloos is, meldde een lezer, aangezien alle EU lidstaten in mei 2010 verplicht zijn om alle restricties op het vrije verkeer van Poolse werknemers op te heffen.

De Poolse tsunami

Voorspelling Marijnissen en De Wit, NRC in 2006:

“Echter, als in 2006 of 2009 alle beperkingen worden opgeheven en Bulgarije en Roemenië toetreden tot de EU, zal een vloedgolf [tsunami] van goedkope arbeidskracht onze arbeidsmarkt overspoelen. Dan leiden we op dit moment tienduizenden Nederlandse jongeren op voor beroepen die zij nooit zullen kunnen uitoefenen.”

Jan de Wit in 2006:

“De groeiende stroom werkzoekenden uit Midden- en Oosteuropese landen leidt tot ernstige ontwrichting van de Nederlandse arbeidsmarkt.”

Jan Marijnissen in 2006:

“Nederland wordt het putje van Europa. … Waar gaan dan de tienduizenden VMBO-leerlingen werken die nu worden opgeleid voor de bouw, het vervoer en de industrie?”

Vooral de SP Rotterdam draagt al jarenlang bij aan de negatieve beeldvorming van “de Polen”.

Theo Cornelissen in 2007:

“Komen de Polen morgen? … Daar zijn de Polen al. Soms met 24 in 1 huis. Stapelbedden, overbewoning, dronkenschap, uitbuiting en overlast.”

Theo Cornelissen in 2007:

“Maar we moeten de ogen niet sluiten voor de werkelijkheid. Een deel van die jongens zuipt alsof het een lieve lust is. Een tijd geleden was er sprake van Polen die spiritus dronken!” [dat waren een paar dakloze verslaafden met Poolse nationaliteit – in Polen is de spiritus niet giftig en wordt zelfs in het eten gebruikt]

“Moet je daar nu juist een groep alleenstaande mannen met weinig binding en worteling in de stad neerzetten?”

Leo de Kleijn in 2008:

“Het gevaar is dat de Polen, Roemenen en Bulgaren gebruikt worden om de druk op Rotterdamse bijstandsgerechtigden op te voeren … We moeten niet willen dat alle Rotterdammers zonder baan de kassen in worden gejaagd om tomaten te gaan plukken.”

Rotterdam schat dat er momenteel om 15.000 Midden- en Oost-Europeanen in Rotterdam verblijven. Volgens de SP Rotterdam zijn dat er “tienduizenden”.

Natuurlijk gaat alles onder het mom van het bestrijden van de ‘uitbuiting’ van Polen door onze werkgevers. Die is blijkbaar zó erg dat er steeds meer Polen in Nederland komen werken, aldus de SP? En wanneer er sprake is gebleken van uitbuiting, zoals de slaven die in Someren werden ontdekt, toen had de SP (Ulenbelt) medelijden met de betreffende slavendrijfster. Die was ook maar een slachtoffer, van het systeem. Nee hoor, de SP heeft helemaal niets tegen Polen, zolang ze maar arm blijven in eigen land. Dat noemt de SP ‘internationale solidariteit’.

Gebladerte 2006:

In het najaar van 2005 startte de SP een digitaal meldpunt “tegen uitbuiting en oneerlijke concurrentie”, in navolging van de FNV en het CNV die eerder al een “kliklijn” tegen illegale arbeiders hadden geopend.[Sonja: in navolging van het Vlaams Blok in 2004] Op de SP-website konden mensen klagen over “de concurrentievervalsing” door Polen. In de nota “Open grenzen, eerlijk werk” beschrijft SP-Tweede Kamerlid Jan de Wit de ruim 100 binnengekomen meldingen, voor het merendeel afkomstig van mensen die zichzelf of andere Nederlandse arbeiders beschouwen als “de dupe” van “de Polen”. “Ik ben door de komst van de Poolse bouwvakker een derde van mijn omzet kwijt geraakt”, meldt iemand. “Je werk wordt ingepikt waar je bij staat, maar je staat machteloos”, aldus een ander. “De bestaande kliklijn werkt niet. Er wordt niet of te laat gereageerd. Het werk was klaar toen ze kwamen controleren”, klaagt weer een ander. Dat zou allemaal door “de Polen” komen, want die zouden “oneerlijk concurreren” en dat zou leiden tot “verstoring van de arbeidsmarkt en -verhoudingen”, onder meer in de transportsector. “De ontwrichting in het internationale vervoer is zo groot dat de regering verwacht dat binnen 20 jaar geen Nederlandse chauffeurs meer door Europa rijden”, zo luidt de SP de noodklok. “De Polen” zouden “de Nederlanders” massaal van de arbeidsmarkt verdringen. De Wit en ook SP-leider Jan Marijnissen zetten de verdeeldheid onder de arbeiders nog verder aan met opinie-artikelen als ‘Help, daar komen de Polen!‘.

De SP doet alsof er tot voor kort een stabiele en vredige binnenlandse arbeidsmarkt bestond met “eerlijke concurrentie” en “eerlijk werk”, die plotseling is overvallen door een wilde horde Oost-Europeanen. … Als sociaal-democratische partij bekritiseert de SP uitsluitend een bepaalde verschijningsvorm van het kapitalisme: het neoliberalisme. Daarvoor legt men net als bij “de Poolse vloedgolf” de schuld bij “het buitenland”.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: