Essent: De Duitsers Komen!

De SP Zwolle gaat op het bevrijdingsfestival gratis Essent aandelen uitdelen. Bevrijding? Oorlog? Ben je mal, Nederland is niet in oorlog, en wat er over de grens gebeurt, dat is voor de SP geen issue. Het wordt dus bij uitstek een prachtige dag om zieltjes te winnen, eh, kopen. Zieltjes die de SP hard nodig heeft, als we naar de peilingen kijken, en de wanhopige oproepen in het land lezen voor actieve SP’ers en openstaande vacatures voor SP politici.

Maar dan nu de vraag: hoe komt de SP aan die aandelen? Is de partij aandeelhouder van Essent, of hebben ze ze gestolen? De allerlaatste optie is natuurlijk dat de aandelen vals zijn, en het persbericht alleen al regelrechte oplichterij betreft. Als dat waar mocht zijn, hoewel ik me niet kan voorstellen dat SP’ers werkelijk zó stom zijn, dan is misbruik van een belangrijke nationale feestdag en de bevolking oplichten met een nep-aandeel Essent (ongeveer € 47,50) een merkwaardige kwestie.

Een geuniformeerde SP-ploeg wachtte in februari in Zwolle Essent aandeelhouders op.

Stom is ook dat de SP geen openheid van zaken geeft. Bijvoorbeeld beweert de partij dat de koper, het Duitse RWE, “de grootste vervuiler van Europa” is. Welnu, dat mag zo wezen, maar allereerst is Essent de grootste vervuiler van Nederland met een productie van 10 miljoen ton CO2 per jaar, en ten tweede zijn de Duitse regels t.a.v. CO2-emissie veel strenger dan in Nederland. Daarom zit Duitsland ook 1,8% ónder de Kyoto-norm, en Nederland er 5,7% boven. En in werkelijkheid nog veel meer, want onze regels zijn zo soepel dat we 50% van onze emissierechten van arme landen mogen kopen. In Duitsland mag dat niet.

Feiten:

  1. Essent en RWE zijn beiden grote vervuilers
  2. Essent stookt met zijn zogeheten ‘Groene Stroom’ de tropen op
  3. Essent en RWE hebben allebei dezelfde doelstellingen (bijv. in 2050 CO2-neutraal)
  4. Het netwerk blijft in Nederlandse handen.
  5. RWE levert momenteel al stroom en gas aan meer dan 350.000 huishoudens en meer dan 30.000 bedrijven in heel Nederland, waaronder ook Groene Stroom van Nederlandse windmolenparken. Klachten? Niet bekend. De energie die RWE Nederland levert is meer dan 50% duurzaam.
  6. Jaarlijks investeert RWE (internationaal) 1 miljard euro in innovatieve en duurzame projecten. Wanneer Essent niet wordt verkocht, is dat het eerste waarop Essent moet gaan bezuinigen.

Desalniettemin meent de SP Tilburg dat de mensen die voor verkoop zijn vergeleken kunnen worden met nazi-oorlogsmisdadigers en jodenvergassers: Essent: wir haben es gewusst! [bericht verwijderd]

Verder is Essent natuurlijk een gewoon zelfstandig bedrijf dat het hoofd boven water moet houden, ongeacht of de aandeelhouders nu Piet of Truus heten. Maar de SP zal het belangrijker vinden om straks de burger te laten opdraaien voor de redding van het reeds boven de afgrond hangende Essent, in plaats van nu nog een goede (eenmalig aangeboden) prijs te krijgen van 9,3 miljard euro. Net als de miljarden voor de failliete banken, die de SP in een achterkamertje geakkoordeerd heeft, en die na 4 dagen zoals voorspeld in rook waren opgegaan. Wanneer krijgen we daar ons geld voor terug, al dan niet op een nationale feestdag? Tot op heden weigert de SP deze vraag te beantwoorden.

De vraag is vervolgens ook of de SP de aandeelhouders gaat compenseren, wanneer Essent in Nederlandse handen blijft en de aandelen minder waard worden. Niet echt een vraag natuurlijk, want ik weet het antwoord al.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: