SP-wethouder Peter Lucassen treedt af

peter-lucassenHet was de bedoeling van de SP in Nijmegen om de PvdA-wethouder van Cultuur Hannie Kunst aan het kruis te nagelen m.b.t. het schandaal rond de exorbitante beloning en de gefantaseerde cv van directeur Albert Krielen van de Keizer Karel Podia (KKP). Hannie moest hangen, maar het werd een koekje van eigen deeg. Nu zit hun eigen wethouder Peter Lucassen (Financiën, zie foto) in het beklaagdenbankje. Hij heeft zitten slapen was het oordeel van een grote meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad.

Seniorenpartij VSP vroeg zich af ‘hoe het in godsnaam mogelijk is dat dit al die jaren onopgemerkt is gebleven’. Ook overige oppositiepartijen hekelden het gebrek aan toezicht door de gemeente en Lucassen in het bijzonder. Diens eigen partij, de SP, speelde de politieke kaart: niet Lucassen, maar PvdA-wethouder Hannie Kunst (Cultuur) had in het beklaagdenbankje moeten zitten, stelde fractievoorzitter Hans van Hooft jr* na afloop van debat, dat over twee weken wordt voortgezet.

De Raad van Commissarissen van de KKP beweert per brief dat Lucassen wist van de hoed en de rand. Bijvoorbeeld ook dat Krielen extra projecten mocht gaan uitvoeren. Maar ik wist níet dat hij die in rekening zou brengen, ik dacht dat die activiteiten behoorden tot de reguliere taken van een schouwburgdirecteur. Er is nooit over bedragen besproken.” Op de vraag of Lucassen van mening is dat de Raad van Commissarissen liegt, weigerde hij ja of nee te zeggen.

Dat was een maand geleden. Inmiddels heeft de voltallige oppositie het vertrouwen in Lucassen opgezegd, en komt morgen waarschijnlijk met een motie van wantrouwen, aangezien Lucassen niet de eer aan zichzelf houdt door op te stappen. Het zal hem de kop niet kosten aangezien deze SP’er wel 20 nevenfuncties heeft. Zodoende is het best te begrijpen dat hij het gemeentepluche gebruikt om een beetje uit te rusten.

Niet de eerste blamage

Op de gemeentewebsite vertelt wethouder Lucassen over zijn streven: “Het geld van de Nijmegenaren moet zo goed mogelijk besteed worden. Daarom wil ik een slanke en doelmatige gemeente, en voldoende oog voor de belangen van de gewone man.” In de zaak Krielen bleken de oogjes even dicht, maar eerder, bij de verkoop van busbedrijf Novio aan Connexxion in 2007, ontbraken ze zelfs. Ook bij de SP-fractie, die tegen marktwerking is maar wel voor verkoop stemde. De eigenste wethouder steunen is voor de Nijmeegse SP blijkbaar belangrijker dan “de belangen van de gewone man”. Reden van voorstemmen: “Als we niets doen, weten we zeker dat over twee jaar het licht uit gaat bij NOVIO.” Niet eens in staat een lampje te verwisselen. Connexxion was volgens de SP Nijmegen toen ook nog “een sterk OV-bedrijf“. Shit happens.

De boekwaarde van Novio (bussen, grond en opstallen) was 17 miljoen, maar Lucassen (nevenfuncties: lid Raad van commissarissen Novio NV, en vertegenwoordiger gemeente in aandeelhoudersvergadering Novio NV) verkocht het ‘om niet’ aan Connexxion. Maar dat niet alleen, de busgigant kreeg er ook nog een paar miljoen bij cadeau. En dat terwijl er eerder 25 miljoen op Novio was geboden door mensen die alleen maar de grond wilden hebben. Bovendien bleek achteraf dat er helemaal geen haast geboden was met de verkoop. Terwijl dat net was waar Lucassen altijd mee schermde.

* SP fractievoorzitter Hans van Hooft jr: “In het dagelijks leven run ik samen met drie collega’s een eigen softwarebedrijf. Ik beschouw de SP dan ook als een uit de hand gelopen hobby voor de avonduren, al lijkt het soms wel op een tweede baan.” SP raadslid, het lijkt soms net een echte baan…

***UPDATE***EEN PAAR UUR LATER ***
Lucassen zegt geen B en kiest eieren voor zijn geld. En alweer niet verassend, op de persconferentie meldde hij dat hij aftreedt “om persoonlijke redenen”. Zo’n gevoel voor humor kom je bij SP’ers zelden tegen.

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: