SP Groningen en wethouder bezuinigt op armoedefonds

peter-verschuren

Peter Verschuren, SP-wethouder Sociale Zaken in de stad Groningen, gaat het Kinderfonds Armoede en Gezondheid afknijpen. En niet zo’n beetje ook: hij wil het reeds overvraagde fonds (in tegenstelling tot andere potjes) terug gaan schroeven van 50.000 naar 10.000 euro. Dat heet “maximeren”. Daarnaast kunnen ouders niets meer aanvragen, maar gaat het geld naar de medewerkers van Jeugdgezondheidszorg. En daar gaat men werken op basis van wie het eerst komt wie het eerst maalt. “Pragmatisch”. Nota bene, Verschuren schrijft zelf in zijn voorstel dat we hier te maken hebben met kinderen die al een paar dagen niets te eten hebben gehad of ’s winters op kapotte schoenen lopen! Het woord “misbruik” liet hij vallen, en een van zijn bezwaren was ook dat er niet gecontroleerd kon worden of die winterjas misschien niet de hele tijd in een kast hing.

Op de 50.000 euro die het Kinderfonds jaarlijks te besteden had moest er altijd geld bij, zo nodig is het. In diverse Groningse wijken schommelt het werkloosheidspercentage tussen de 30 en 50 procent. Het Fonds voorzag in vergoedingen voor zaken die noodzakelijk zijn voor het welzijn van de kinderen, zoals kleding, schoeisel, winterjassen, matrasjes, sportkleding, contributies voor sportverenigingen, speelgoed, kinderwagens en fietsen. En biedt het verpleegkundigen de gelegenheid om op een goede manier in contact te komen met gezinnen die hulp nodig hebben en die anders moeilijk te bereiken zijn.

Vorig jaar stemde de SP al tegen een voorstel van D66, Groenlinks en CU om het Kinderfonds te verdubbelen. Groenlinks meldde:

“Onder het mom van integrale afwegingen, slappe excuses als ‘misschien is er nog wel meer geld nodig’ en ander gereuzel heeft de motie het niet gehaald.”

Voor dit jaar liggen er nog 760 aanvragen van vorig jaar ad 150.000 euro. Maar in plaats van dat Verschuren zijn stinkende best gaat doen om deze mensen te helpen aan een paar schoenen of een warme jas voor de kleine, stuurt hij ze met lege handen naar huis.

De bezuiniging van de wethouder wordt ook gesteund door de SP fractie. Zodoende wordt de show van Rosita van Gijlswijk en haar SP-clowns van eergisteren, die juist pleitte voor het behoud van dit soort initiatieven, helemaal een lachertje. Een hypocriet lachertje. En een heel wrang lachertje voor de minima in Groningen en hun kinderen. En dan hebben we het over een maximum bedrag van 100 euro per jaar! Aangezien er op het Peter Verschuren Noodfonds voor flatscreen tvs niet wordt bezuinigd, een vergoeding van 450 euro per gezin, zal ik maar even op z’n SP’s zeggen: wethouder Peter Verschuren graait voor Philips over de ruggen van arme kinderen met kromgegroeide beentjes. Steek die maar in je zak Peter!

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: