SP belastingtrucs “niet koninklijk”

afdracht-spotprent

Prinses Christina geeft niet het goede voorbeeld door haar kapitaal weg te zetten in belastingparadijs Guernsey. PvdA en SP vinden het maar niets dat de prinses op deze wijze zo veel mogelijk belasting ontwijkt. … Volgens PvdA-Kamerlid Anja Timmers getuigt de constructie van prinses Christina ‘niet van een hoogstaande belastingmoraal’. De constructie verdienst ‘geen schoonheidsprijs’ en een lid van de koninklijke familie zou het goede voorbeeld moeten geven, vindt zij. De verklaring van de RVD doet het Kamerlid af als lachwekkend. “Beter geen verklaring dan deze slechte smoes,” zegt zij. SP-Kamerlid Ronald van Raak noemt het optreden van de jongste zus van koningin Beatrix “niet erg koninklijk”. Hij eist van premier Balkenende openheid over “dit soort fiscale constructies”. (AD 01.02.2009)

In het land der blinden is Eenoog koning. De SP, de rijkste partij van Nederland, blijkt opeens roomser dan de paus. Wat prinses Christina niet mag, mag de SP wel, want die past al jarenlang zijn eigen niet koninklijke fiscale constructies toe om de rijkste te blijven. De staatsrechtgeleerde Douwe Elzinga stelde in 2007:

“De partij gaat tekeer tegen overheidssubsidies voor politieke partijen, ze hebben het over politieke zakkenvullers. Maar met de fiscaalvriendelijke ingenieuze constructie halen ze zelf veel geld uit de overheidsmarkt.”

De SP krijgt een aanzienlijk fiscaal voordeel op de salarisafdrachten van de eigen politici. Niet alleen dragen SP’ers een groot deel van hun wedde af aan de partij, maar ze trekken dit bedrag vervolgens ook nog af als gift van de belastingen. En ook dit belastingvoordeel moet weer worden afgedragen aan de partijkas. Dit gebeurt op nadrukkelijke instructie van het partijbestuur, en wie daar niet aan meewerkt moet vertrekken. Eenzelfde constructie geldt voor wachtgelden van SP politici. De partij zegt al jaren dat oud-politici behandeld moeten worden als ‘gewone’ werknemers, maar in de praktijk blijkt dat SP’ers vaak gebruik maken van de ‘te ruimhartige’ regeling, zoals o.a.  Fenna Vergeer (VUT), Remi Poppe, Henk van Gerven en Krista van Velzen.

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: