Kredietcrisis: SP zet joker in

Wie is Geert Reuten? Geert Reuten is sinds 2007 Eerste Kamerlid voor de SP, van wie ik persoonlijk nog nooit gehoord had. Daarnaast is hij directeur van de masteropleiding economie aan de Universiteit van Amsterdam. Nooit geweten dat beide beroepen part-time banen betreffen. Zittend voor zijn boekenkast als een echte wetenschapper legt hij de lezer uit over hoe het zover heeft kunnen komen. De witte jas ontbreekt er nog aan. Na een jaar van stilzwijgen over de kredietcrisis, alsof die niet bestond, kwam de SP pas in actie nadat de partij had besloten dat de kapitaalinjecties van Bos (van aartsvijand PvdA) “onvermijdelijk” en “noodzakelijk” waren.

Kredietcrisis Geert Reuten

Is Geert Reuten de joker of spuit elf? Spuit elf kan hij zeker genoemd worden na alle we-roepen-er-al-jaren-over publicaties van Ewout Irrgang, Jan Marijnissen en Agnes Kant, en de kredietcrisiskrantjes als ballast voor het SP-voetvolk. Maar er is hoop, wat er wordt door de SP momenteel iets serieuzer op de crisis ingegaan en blijft de biefstukretoriek enigzins beperkt tot acceptabele socialistische proporties. Leesbaar dus, zonder dat de tenen in je schoenen omkrullen wegens plaatsvervangende schaamte.

We lezen van Reuten dat het leengedrag van banken“één grote poppenkast” is, en dat de Amerikanen de schuld zijn van onze crisis. Altijd goed om eerst even de vijand te benoemen. Tot zover niets nieuws. Wel nieuw is dat Reuten voor het eerst De Nederlandsche Bank naar voren schuift als verantwoordelijke voor de problemen:“de toezichthouders; de Wellinks van de financiële wereld.” Dat durfde Irrgang, voormalig werknemer van DNB, tot nu toe niet te formuleren, en bleef hangen bij ‘de hoge heren’ en ‘de grote graaiers’ en dergelijke flauwe alliteraties.

“Om de een of andere rare reden weten die zich steeds buiten schot te houden,” meldt Reuten over de toezichthouders. Dat is natuurlijk waar, maar wanneer je weet dat onze democratie deze mensen beschermt, en Geert Reuten een politicus in dat systeem is, dan mag die reden voor hem helemaal niet raar zijn, maar helder als glas en zo oud als de weg naar Rome. Maar volgens Reuten zijn er nog meer ‘rare’ dingen aan de hand: “…dan is er iets heel raars aan de hand. Een sector waarvan je van tevoren weet dat die niet failliet mág gaan omdat er anders chaos ontstaat… Dan moet die sector in publieke handen zijn!” Ook dit kan niet raar voor hem zijn want uitgerekend hij, als deskundige, hoort te weten dat het helemaal niet raar is dat banken niet in publieke handen zijn – omdat dat op onze planeet een normale zaak is. Wel duidelijk is dat hij vindt dat de bankensector niet “mag en kán failliet gaan, want dan kunnen we onze boodschappen niet meer doen.” Dat we straks ook geen boodschappen meer kunnen doen wanneer we door blijven gaan met het pompen van miljarden euro’s in failliete handel komt blijkbaar niet in hem op.

Het is duidelijk dat Reuten de gevaren voor de samenleving ziet. Vraag ik mij af: waarom nu pas SP? Maar Reuten blijft een optimist. Hij ziet politiek voordeel in de crisis (voor de SP allicht) en: “Kijk, er is vooruitgang in de wereld. Zie bijvoorbeeld de ontwikkeling van mensenrechten over de afgelopen tweeduizend jaar: er is vooruitgang.” Dat moet dus het optimisme van een waanzinnige zijn, wanneer we er tweeduizend jaar over kunnen gaan doen om het economische systeem enigzins te hervormen.

Maar, hoera, eindelijk komt de SP met oplossingen! Of toch weer niet? De eerste oplossing die Reuten noemt is dat mensen anders gaan denken over de economie. Maar tot nu toe krijg ik daar geen signalen over. Reeds bewezen is dat de regering er nog niet anders over is gaan denken, en de SP ook niet, omdat er alleen maar over instandhouding gesproken wordt, en niet over verandering. Een verandering in denken heeft toch echt eerst een bewustmakingsproces nodig, en dat bereik je niet door ‘zie je nou wel’, ‘dat roepen wij al jaren’ en ‘weg met de graaiers’ te roepen. Concreet noemt Reuten: “Wat mij voor ogen staat is een heel fundamentele heroriëntering op het gegeven van markt en niet-markt, op publiek eigendom en privaat eigendom en de inkomensverschillen en zeggenschapsverschillen die met de laatste gepaard gaan.” Da’s prachtig. Dus volgt weer de vraag: maar hoe dan Geert? “Oké, de SP heeft dat natuurlijk altijd al gedaan. Maar ik hoop dat het ook partijen die rechts van ons staan triggert om daar opnieuw over na te denken.” U leest het: hopen is noodzakelijk.

Geert Reuten, wetenschapper, economisch deskundige, én Marx-kenner, met al zijn diploma’s, gooit het er dus op dat we anders moeten gaan denken. Dat is mooi Geert. Maar nu moet ik weer aan het werk. En boodschappen doen, voor zolang het nog kan.

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: