Paul Ulenbelt kan goochelen

“De cijfers van Stichting Naleving CAO voor Uitzendbureaus (SNCU) laten zien dat het aantal Oost-Europese werknemers dat te maken krijgt met malafide praktijken van uitzendbureau’s is gestegen. Waren er in 2006 80.000 arbeidsmigranten die in aanraking kwamen met onkieze praktijken, nu zijn er naar schatting tussen de 5.000 en 6.000 malafide uitzendbureaus actief in Nederland die samen meer dan 115.000 personen bemiddelen.”

Aldus Paul Ulenbelt.

Het bericht begint al meteen met een domme fout, aangezien de ‘Stichting Naleving CAO voor Uitzendbureaus’ niet bestaat. Wel bestaat de Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten (SNCU). Ik ga ervan uit dat deze stichting wordt bedoelt door Paul Ulenbelt, die schalks kijkend van over zijn brilletje ons de weerzinwekkende uitbuiting van het bekende (voormalige) Rode Gevaar inprent. Teneinde consensus te kweken voor het bouwen van een muur om Nederland heen. Onvermoeibaar. “Het is een grof schandaal,” stelt hij. Maar er is hier meer aan de hand. Want, zo blijkt uit zijn bericht, heeft Ulenbelt het bedoelde rapport niet gelezen, maar heeft hij zijn cijfers, in een voor de SP vreemde vlaag van vertrouwen in de accuratesse van de Nederlandse pers, direct overgenomen uit de krant of persbericht. Dat is opmerkelijk voor iemand met zoveel kennis van zaken. En voor een partij die altijd zeurt over foute berichtgeving.

kabouter-miljard

Informatie over genoemde en mij onbekende stichting is online niet voor handen. De website van de SNCU wordt echter onderhouden door PVF Achmea, een pensioenfondsengigant (in o.a. bouw en tuinbouw) die er zodoende het grootste belang bij heeft dat zo veel mogelijk werknemers zo veel mogelijk pensioencentjes in hun kistje stoppen zodat zij er miljoenen euro’s winst mee kunnen maken. Dat om te beginnen al overduidelijk sprake is van belangenverstrengeling zal Ulenbelt zijn ontgaan. Of niet.

In het rapport (pdf) zelf begint men met een constatering die Ulenbelt de lezer blijkbaar niet wenst te verklappen:

“Het openstellen van de grenzen voor werknemers uit Midden- en Oost-Europese landen (MOE-landen) vanaf 1 mei 2007 ging gepaard met verhitte discussies. Met name Poolse arbeidsmigranten zouden de Nederlandse arbeidsmarkt overspoelen en de Nederlandse werkzoekenden verdringen. Inmiddels is dit een misvatting gebleken.”

U begrijpt dat dit volkomen in tegenstelling is met de angstpropaganda van de SP, die zich momenteel op de Roemenen en de Bulgaren weet te richten.

Ook meldt Ulenbelt niet (voldoende) dat het betreffende onderzoek ruime schattingen naar voren brengt en geen exacte cijfers. En beweert hij dat het aantal werknemers die slachtoffer van uitbuiting zouden zijn toeneemt, terwijl het rapport laat zien dat er, gerekend over 10 jaar, een duidelijke daling in zit. Ter vergelijking: in 2004 werden 180.000 werkenden gedupeerd, in 2007 slechts 77.000 tot 102.000 werkenden. Het rapport schat ook dat 5.000 tot 10.000 Nederlanders incidenteel last hebben van malafide praktijken, en een onbekend aantal 65-plussers. Niet belangrijk voor Ulenbelt. De getallen die hij noemt zijn gebaseerd op voorzichtige schattingenmét inbegrip van niet-Europeanen en Nederlanders.

3 miljoen Roemenen leven in armoede. Het gemiddelde inkomen is 200 euro per maand. Dat moet zo blijven, volgens de SP, die vindt dat het land geen EU-geld mag ontvangen, omdat ze op die manier de corruptie wel af zouden leren. Dit valt bij de SP onder “internationale solidariteit“. De Roemeense kinderen op de foto’s zijn maar wat blij met hun onderbroeken, die ze voorheen niet hadden. Die kregen ze van de geweldige liefdadigheidsorganisatie Project Underwear – die slechts uit één vrouw bestaat. De rijkste partij van Nederland, die stuurde Paul Ulenbelt.

“…nu zijn er naar schatting tussen de 5.000 en 6.000 malafide uitzendbureaus actief in Nederland die samen meer dan 115.000 personen bemiddelen,”  beweert Ulenbelt. Deze getallen die in het rapport genoemd worden zijn echter gebaseerd op een enquete die per email verstuurd is naar 463 vestigingen van uitzendbureaus. Maar let op: “In totaal heeft zo’n 8% van alle uitzendvestigingen deelgenomen aan het onderzoek,” stelt het rapport. “5.000 tot 6.000 malafide bureaus” is dus een wel zeer ruime schatting waarbij in het rapport ook nog duidelijk wordt aangegeven dat één malifide bemiddelaar op diverse momenten in het jaar meerdere “uitzendbureaus” kan bezitten. Ook is het ongeloofwaardig om te stellen dat er in Nederland meer malafide uitzendbureaus bestaan dan bonafide. Dus een schatting van 10 tot 6000 uitzendbureaus zou nauwkeuriger zijn!

“Opvallend bij dit onderzoek is dat ruim 80% van de uitzendbureaus die wel bij een brancheorganisatie zijn aangesloten, ontevreden zijn over de aanpak van deze misstanden,” aldus Ulenbelt. Dat is niet meer dan logisch, aangezien het om concurrenten gaat. Tevens gaat het hier over 80% van de 8% daadwerkelijk geënqueteerde vestigingen. Ook meldt het rapport dat onze eigen ‘bonafide’ uitzendbureaus nogal eens een scheve schaats rijden (zo melden de vakbonden). Voor Ulenbelt is dat weer niet belangrijk.

“Is er sprake van fraude, dan kan de vergunning ingetrokken worden en moet het malafide bureau zijn deuren sluiten.”
Natuurlijk Paul, alleen de meeste malafide bureaus hebben geen vergunning, dus ga daar nog maar even een nachtje over slapen. Ook staan de uitzendbureaus onder toezicht van de Arbeidsinspectie, die met enige regelmaat vergunningen intrekt.

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: