Er knaagt iets aan Ronald van Raak

[Een bericht uit het oude weblog sptransparant.blogsome.com uit het Wayback Internet Archive. Links en afbeeldingen in het bericht lopen ook via het Archive.]

vanraakvetHet nieuwe beginselprogramma van GroenLinks blijkt zozeer aan Ronald van Raak te knagen, dat hij er niet eens een linkje naar in zijn betoog zet. Zou dat misschien stemmen gaan kosten?

GroenLinks schetst een aantal perspectieven op 2018. ‘Er zijn voldoende stopcontacten voor elektrische auto’s’; ‘Jan Zhou en Aisha Jansen hebben evenveel kans op een baan’ en ‘Nieuwe vormen van inspraak zijn gebruikelijk in bedrijven en instellingen’. Dat is heel goed, maar hoe gaan we dat bereiken?

Terwijl ik dit lees zie ik zijn uitgestreken grijns onder zijn ziekenfondsbril. Ja, sorry hoor, maar dit is wel erg goedkoop scoren. Je haalt twee zinnen uit een context en daar gaan we dan om lachen. Een gemiddelde VMBO-schoolkrant doet het beter, en zeker fatsoenlijker. Tevens heeft Van Raak blijkbaar het beginselprogramma van de SP niet gelezen. Wat dat staat namelijk vol met “De SP wil”, “De SP vindt” en “Er moet” en dergelijke. Hoe dan, Jan? Dat is de vraag. Maar je moet toch ergens beginnen. En daarom heet het een “beginselprogramma”, of “uitgangspunt”. Noteer dat even Ronald.

De partij relativeert het belang van ideologische programma’s: ‘Mensen laten zich niet vertellen hoe de samenleving eruit ziet; zij denken daar zelf over na.’ Ook hier wringt de individuele vrijzinnigheid van een partij, die mensen bij elkaar wil brengen, maar bang lijkt voor wat mensen bindt.

Let op: het feit dat mensen voor zichzelf (kunnen) denken wordt gemakzuchtig afgedaan met “individuele vrijzinnigheid”. Alsof dat iets asociaals is, of een gevaar voor de samenleving. Het typeert in ieder geval het Oostblokkerige idee van de SP, dat iedereen hetzelfde moet denken, en vooral niet te kritisch moet zijn op de mensen die het leven voor hen vormgeven, als een geschenk van ‘boven’. Het is toch te gek voor woorden dat je in deze eeuw een samenleving wil vormgeven zonder er rekening mee te houden dat die opgebouwd is uit individuen? Nee Ronald, mensen zijn geen stemvee, maar individuen.

En beste Ronald, het moet jou toch niet zijn ontgaan dat het grootste belang van het ‘ideologische programma’ van de SP zo ‘relatief’ is dat het zich plooit naar wat de meeste stemmen op kan leveren? Is hij de monarchie vergeten? En de NAVO? En de deelname aan buitenlandse missies die de SP voorheen uitsloot, omdat ons leger er alleen voor verdediging van eigen land moest zijn? Het ideologische programma van de SP relativeert inderdaad niet, dat moet gezegd worden. Maar dat kan ook niet wanneer de praktijk uitwijst dat het in wezen een men-vraagt-en-wij-draaien concept is. En die praktijk zullen we in volle glorie gaan meemaken van de SP wanneer de campagnes beginnen… Nee, geef mij dan maar “light” in plaats van een zware collectivistische moker die de burgers allemaal even plat wil slaan.

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: