Van Gijlswijk gaat af

Vanmorgen viel Rosita van Gijlswijk op Radio 1 zwaar door de mand. Een wakkere journalist vroeg haar – om de 30 seconden, zo’n 5 à 6 keer – waarom zij bijna 4000 voorkeursstemmers in de steek liet voor een partijbaantje. Als gediplomeerd SP-propandeur beantwoorde zij keer op keer die vraag… niet.

rosita-van-gijlswijk

Het werd een tenenkrommend amateurtoneelstukje. De journalist vroeg aan Van Gijlswijk hoeveel mensen er op haar hadden gestemd. Daar moest ze opeens heel hard over nadenken. “Volgens mij… ik geloof… iets van 3800 of 3900 denk ik… zoiets ongeveer…” Om een soort van bescheidenheid te veinzen. Maar op haar weblog feliciteert ze zichzelf een paar dagen na de verkiezingen zeer onbescheiden met het exacte getal: 3.946 X BEDANKT!.

Vervolgens begint de journalist haar aan de tand te voelen over die 4000 voorkeurstemmen. Hieronder een korte weergave van het gesprek:

“Nee die stemmen gaan niet verloren, want die mensen hebben allemaal op de SP gestemd…”
Maar het waren voorkeurstemmen! Ze hebben op u gestemd, en niet op bijvoorbeeld Jan Marijnissen.
“Ja, maar Jan had natuurlijk veel meer stemmen.”
Maar ze hebben niet op Marijnissen gestemd, maar op u, want het waren voorkeurstemmen!
“Dat weet ik wel, maar daar zitten allemaal bekenden bij en mensen die mij van school kennen en zo.”
Kent u al die 4000 mensen dan?
“Nee, natuurlijk niet, maar wij weten dat onze stemmers op de SP stemmen.”

En zo ging het gezwam nog even door. Jammer dat de haastige journalist het woord kiezersbedrog niet op tafel legde.

Een andere vraag was waarom Van Gijlswijk een Tweede Kamer-functie inruilde voor een volgens hem ‘minder belangrijk’ partijbaantje. Voor haar gold dat zeker niet als minder, want “het penningmeesterschap is ook een politieke functie.” De journalist wees haar ook nog op het feit dat het wel heel merkwaardig was dat het partijbestuur haar eerst op de kieslijst heeft gezet, en haar nu weer benoemt als penningmeester. Daarbij wist hij blijkbaar niet dat Van Gijlswijk ook in het bestuur zit, dus dat zij zichzelf op de TK-kieslijst heeft gezet en zichzelf tot penningmeester heeft benoemd. Dit is dus twee keer kiezersbedrog: de eerste keer met voorbedachte rade t.a.v. haar functie in Groningen en de tweede keer t.a.v. haar functie de Tweede Kamer.
Al met al beweerde Van Gijlswijk maar 1 afkeurende reactie te hebben gehad van een teleurgestelde voorkeurstemmer, en voor de rest alleen maar felicitaties. Echt waar…

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: