“Treinladingen met profiteurs”

In 1982 presenteerde de SP het rapport Gastarbeid en Kapitaal. Daarin bepleitte de SP een beleid dat immigranten zou dwingen zich volledig aan de Nederlandse zeden en gewoontes aan te passen, en slaagden ze daar niet in dan zouden ze een oprotpremie van 75.000 gulden krijgen. De latere Verdonk is er niets bij. “Puur racisme” werd de SP verweten in AFdruk, de nieuwsbrief van een aantal anti-fascisme-groepen die elkaar landelijk gevonden hadden. Volgens de CPN was de SP “op jacht naar Janmaat-stemmers“. Volgens het PSP-partijbestuur schaarde de SP zich met de brochure “onder die groeperingen die de buitenlanders afschilderen als vreemde indringers” en kondigde een boycot af. Als gevolg van één en ander ontbrak de SP bij een aantal 1 mei-vieringen in ‘83. Marijnissen zei jaren later over de nota uit 1982: “Om eerlijk te zijn: ik ben er trots op dat wij ver voor Bolkestein, maar dan ook heel erg ver voor Bolkestein, dit onderwerp op de agenda hebben gezet.”

ofwegermee

“Het verschil in ontwikkeling en cultuur maakt het zeer moeilijk voor Nederlanders om met hun buitenlandse collega’s samen te werken en samen te wonen.” En de negatieve opstelling van veel Nederlanders zou daarom wel begrijpelijk zijn, stelde de SP. Discriminatie kon men dat niet noemen.
De migranten ondermijnden ook de arbeidersstrijd. Ze zouden namelijk door hun ‘achterlijke’ islamitische cultuur allemaal te slaafs zijn naar de werkgevers toe.
Ook “de problemen” bij gezinshereniging kwamen in de nota aan de orde. En dan ging het niet over de slechte woningen, het racisme en de uitbuiting waar migrantenvrouwen mee te maken kregen. Nee, voor de SP ging het uitsluitend om “de problemen” die “ze” zelf zouden veroorzaken. Verder dan burenroddels kwam men daarbij nauwelijks. Men wijdde uitgebreid uit over ritueel slachten, lekkages van wasmachines en gesloopte toiletpotten.

Met het opkomen voor de zwakste groepen in de samenleving had de nota niets te maken, maar meer met gewetenloos populisme, het xenofobe volk naar de mond praten. Ook rond het SP-voorstel om per wijk een quotum van maximaal 10% allochtonen toe te laten om integratie te bevorderen, kwam een kwade reuk te hangen. “Het heeft de SP veel schade berokkend, het heeft ervoor gezorgd dat we later in de Tweede Kamer zijn gekomen”, zei Tiny Kox. “Jarenlang was het binnen links gebruikelijk om te roepen: de SP wil dat buitenlanders oprotten. Het was duidelijk dat we er niet doorkwamen, dus zijn we er vanaf 1985 over gaan zwijgen.” Op die manier wilde de SP de zwakkeren in de samenleving opofferen aan het partijbelang. Toen de demonisering van immigranten geen stemmen meer bleek op te leveren zijn ze er dus maar mee gestopt, en mocht Janmaat het stokje overnemen.

treinladingen

Verkiezingsprogramma 1994: “De illegalen zullen moeten worden teruggestuurd. Een alternatief bestaat er niet aangezien dat onmiddellijk zou leiden tot de komst van een nieuwe groep illegalen.” Zelfs kreeg de SP het voor elkaar om migranten de schuld te geven van de opkomst van extreem-rechts. Bijvoorbeeld Tiny Kox zei daarover in een gesprek waarin ook werd gesteld dat de standpunten uit de nota ‘Gastarbeid en Kapitaal’ niet zijn gewijzigd: “Wij hebben met betrekking tot minderheden altijd het standpunt ingenomen dat je moet voorkomen dat extreem-rechts de aanwezigheid van die mensen kan misbruiken” en dus moesten de treinladingen met profiteurs” worden tegengehouden en opgevangen in het eigen land.

In 2003 pleitte Jan Marijnissen in Twee Vandaag nog voor deportatie van illegalen en uitgeprocedeerden, mits het maar “beschaafd” werd uitgevoerd. Beschaafd deporteren? Anti-racisten zochten in het actieprogramma tevergeefs naar actiepunten tegen racisme. Het was alsof racisme voor de SP niet bestond. Ook stond voor de SP niet langer criminaliteit op zich centraal, maar de herkomst van de daders. En je uitspreken over de ‘kwaliteit’ van een cultuur is helemaal een hachelijke zaak.
De partij opende in 2005 een kliklijn waarop Nederlandse werknemers zich konden beklagen over ‘oneerlijke concurrentie’ door de Polen, die de lonen zouden drukken en de banen van Nederlanders afpakken. Jan de Wit en Marijnissen zetten de toon met opiniestukken als ‘Help daar komen de Polen!’ (NRC 31.01.2006)

Wanneer het om ‘buitenlanders’ dan wel immigranten gaat, bestaat er voor de SP geen Internationale meer. Ontwaakt, verworpenen der aarde… maar eigen volk eerst, hoort een echte SP-er eraan toe te voegen.

Lees de nota Gastarbeid en Kapitaal.
Voor verdieping in dit onderwerp raad ik aan DE SP EN DE ISLAM IN NEDERLAND van de humanist Cees Bronsveld.

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: