“Laten we eerlijk zijn, de SP heeft ook vijanden”

De SP heeft vijanden. Dat zijn namelijk burgers, het internettende volk, absolute nobodies, die een andere mening hebben. Die zijn dus gevaarlijk voor de SP, die “vijanden” moeten daarom van de SP weblogs verwijderd worden.

Anja Meulenbelt doet een boekje open over de SP-paranoia, en verkettert meteen keihard een partijgenoot die zich jarenlang voor de SP heeft ingezet. Daarnaast staan er ook een paar enorme leugens in. Lees en huiver.


Ex-SP politicus Miguel Sloendregt reageert op de uitspraken van Meulenbelt op zijn weblog:

Spreek voor jezelf, feministisch fossiel, als kiezer maak ik zelf wel uit waarom ik op een Statenlid stem. Het enige ‘kapabele’ dat ik van dat Statenlid mag hopen is dat hij op zijn minst een partijgenoot in de Eerste Kamer kiest. De Kieswet heeft echter geregeld dat op het moment dat een dergelijk Statenlid gekozen is, hij zonder last of ruggespraak mag kiezen wie hij wil. Dat is geen ritueel of formaliteit, dat is de wet. En jij, als volksvertegenwoordiger hebt je net als ik aan de wet te houden en als die wet je niet bevalt dan moet je hem veranderen. Daar ben je voor gekozen en nergens anders voor.

Dit soort ‘pijnlijke toestanden’ voorkom je door samen met je collega’s van andere partijen (waar zich de afgelopen tijd dezelfde taferelen hebben afgespeeld) voorstellen te doen om die Kieswet aan te passen en daar heb je geen partijcongres voor nodig..

PS Overigens het meest belachelijke dat ik van Meulenbelt over deze zaak gelezen heb, is het ‘democratische gehalte’ argument van de partijleden die door middel van de afdelingsvoorzitter worden vertegenwoordigd in de partijraad versus het ‘ondemocratische gehalte’ argument van de kiezers die worden vertegenwoordigd door de Provinciale Statenleden.

Ofwel, in de wereld van de SP gelden getrapte verkiezingen alleen als het de partij uitkomt.

Lees meer >>

 1. Antipode

  [[ Kieswet aan te passen]]

  Waarom de Kieswet aanpassen??
  Waarom niet eens nagedacht waarom het in de Kieswet staat zoals het er staat,: “Een parlementslid is en gekozen volksvertegenwoordiger.

  De parlementszetel is hem door het volk toebedeeld en niet door de Kiesvereniging.(Lees: Politieke Partij)
  De Kiesvereniging faciliteert slechts.
  Krijgt een parlementslid dus bonje met zijn Kiesvereniging dan kan hij uit de betreffende fractie stappen en zijn zetel meenemen.
  En zo hoort het ook.

  Het is een ingebouwde veiligheid.

  Zou een fractielid zijn zetel niet mee mogen nemen dan zou met name bij een tweepartijenstelsel het gevaar bestaan dat een aan de macht zijn de partij de kritische en integere fractieleden vervangt door klapvee en alle macht naar zich toetrekt.
  Hoe een dictatuur democratisch tot stand kan komen.

  Met name de SP in Nederland zou graag zien dat de Kieswet wordt veranderd op dat punt.

  Niet doen dus.

  Want gezien de Partijconstructie waarin:
  a. slechts lokale bestuursleden direct gekozen worden, de rest benoemd of op zijn best getrapt gekozen,
  b. niet het Congres maar de Partijraad het hoogste orgaan is,
  c.de Klachtencommissie pas wordt samengesteld als er reden voor is en in plaats van periodiek een permanente klachtencommissie aanstellen waarvan de leden verder geen andere functies binnen de Partij mogen bekleden zou dat niets meer of minder zijn dan “de kat op het spek binden”

  d.Het meest verwerpelijke is wel dat Het Congres bijvoorbeeld slecht het recht tot “voordracht van kandidaten” voor bepaalde functies heeft (Ook Partijvoorzitter), welke voordrachten dan weer door de Partijraad mogen worden verworpen.

  De Partijraad die nota bene niet is gekozen maar is aangesteld en waar het hele Partijbestuur inclusief de lokale fractievoorzitters deel van uitmaken.

  ((Parlementsleden en Regionale bestuurders zijn automatisch lid van het Partijbestuur en hebben veelal ook nog meer dan een functie}}

  Duidelijker gesteld:
  Alle macht is gebundeld in de Partijraad en allen die door de Partijraad bekritiseerd, beoordeeld en zo nodig door die Partijraad disciplinair aangepakt zouden moeten worden, maken deel uit van diezelfde “aangestelde Partijraad.”

  Sonja heeft dat al eerder met evenzoveel woorden vastgesteld, echter gezien de op handen zijnde verkiezingen kan het geen kwaad er nog eens extra de aandacht op te vestigen

  Het dusdanig veranderen van de Kieswet, zodat de parlementszetel de Partij zou gaan toebehoren, zou met recht de kroon op het werk van “dgr” en zijn gestaalde kaders zijn.

 2. Antipode

  inclusief de lokale fractievoorzitters =inclusief de lokale afdelingsvoorzitters

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: