Over moraal, censuur en de SP

Meningsuiting is een handeling.
Handelingen van individuen worden binnen een groep getoetst aan de moraal (en wetgeving) van de groep: dit zijn de algemene morele (en bijzonder wettelijke) richtlijnen, die door de meerderheid van de groep onderschreven worden, met zorgvuldige inachtneming van de bijdragen van de minderheid.
Gegeven tijd en plaats kunnen morele richtlijnen variëren.
Zo onderscheidt bv. de moraal van een groep eskimo’s zich van die van tropische rijstverbouwers. Zowel de omgeving als bv, de technische ontwikkeling (her)vormen mede en continu de morele richtsnoeren van de betreffende groep.
Ook bevolkingsaantal, oorlog of voedselgebrek hebben ingrijpende gevolgen voor de morele verhoudingen.
Dit betekent dat de moraal binnen gegeven periodes en plaats continu veranderlijk is.
De periodes zelf kom ik zo op.

Het idee van een onveranderlijke, in eeuwige klei geschreven moraal, hoe wenselijk dat ook moge zijn, zal nooit meer dan een illusie blijven.

Indien een handeling naar uitvoering en intentie niet conform de geldende richtlijnen van de groep is treedt een reactie van de groep op.
Dit kan verschillen van een onderlinge berisping tot uiteindelijk de doodstraf, omdat alle wetgeving voortkomt uit de morele grondslagen en dus ook morele verworvenheden van de groep.
Omdat de moraal geen vaststaande verzameling feiten is maar een voortdurend dynamisch proces van inspraak en heroverweging, hoor en wederhoor, bezit en gebrek naargelang de variërende omstandigheden waarbinnen de groep dient te overleven kan en moet slechts in zeer uitzonderlijke omstandigheden als bv. oorlog enz., het dynamisch karakter van de moraalvorming aan banden worden gelegd.
Totdat de situatie veranderd is en er opnieuw ruimte ontstaat voor wederkerig getoetste moraalvorming.

Omdat de SP een politieke partij is die actief een landelijke rol wil spelen in de wetgeving dient zij zich ervan te vergewissen dat de variërende moraal absoluut een voortdurend onderwerp van aandacht moet zijn.
Zowel de moraal van andere partijen als haar eigen morele grondslagen.
Dat de SP, met de verkiezingen in zicht, zich in een ‘ oorlogssituatie ‘ bevindt is ten dele waar.
Maar juist niet, oa. gegeven de democratische uitgangspunten, in zoverre werkelijk, dat zij de publieke discussie over de koers en de grondslagen van die koers, via bv. weblogs, middels censuur uit de weg moet gaan.

Integendeel.
Zij zou haar leden moeten oproepen en aanmoedigen publiekelijk vooral doordacht, constructief en kritisch mee te denken en te schrijven voor het gemeenschappelijk doel van deze groep nl. een politieke vuist te kunnen maken na de verkiezingen.
De rijen en ideeën nu sluiten voor wederkerig getoetste moraalvorming miskent niet alleen haar doel, is zeker ook niet noodzakelijk en zal zich ongetwijfeld en onverbiddelijk tegen haar keren.

Hendrik Dieks 08.08.06

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: